Skicka in!

Har du skapat någonting med huvudtemat nykterhet?

Har du tips på texter, citat, filmer, spel, låtar, bilder, lekar eller böcker som handlar om nykterhet?

Vill du korrekturläsa eller bidra till projektet på annat vis?

Har du frågor eller kommentarer?

Mejla i så fall gärna till:
nykter.litteratur@gmail.com

Använder Blogger.

Nykter litteratur är ett projekt som samlar in och publicerar all form av litteratur och kultur som berör ämnet nykterhet. Projektets syfte var ursprungligen att göra även skönlitteratur till en del av nykterhetsrörelsens kulturarv, som idag till största del består av propaganda, journalistik och fakta. Projektet Nykter litteratur startades inom utbildningen Projektbildaren av Mevelyn Ehrstrand, år 2012-2013. Projektet har sedan vidareutvecklats utanför utbildningens ramar, men drivs fortfarande ideellt och utan vinstsyfte.

FAQ - frågor om projektet


Innehållsförteckning

  1. Varför finns projektet ”Nykter litteratur”?
  2. Vem står bakom projektet "Nykter litteratur"? Vem har designat hemsidan?
  3. Vad är historian bakom projektet ”Nykter litteratur”? Hur har utvecklingen sett ut?
  4. Varför samlar projektet in skönlitteratur och dramaturgiska historier, istället för bara ren fakta om nykterhet?
  5. Varför har projektet gjorts till en hemsida/blogg?
  6. Kan man skicka in både gammal litteratur från 1800-talet och nytt från idag?
  7. Måste man vara professionell författare eller jätteduktig på att skriva/skapa för att skicka in någonting?
  8. Måste man ha med sitt riktiga namn? Får man vara anonym? Hur funkar det med sådant som man tipsat om?
  9. Får nykter litteratur innehålla text om alkohol och andra droger, eller måste den vara helt alkoholfri?
  10. Måste ordet "nykter" finnas med i bidragen man skickar in? Hur stor plats behöver nykterheten ta?
  11. Vilken målgrupp riktar sig hemsidan till? 
  12. Hur marknadsförs projektet?
  13. Hur stor roll spelar arkivering och bevarande av kultur samt litteratur i projektet?





Varför finns projektet ”Nykter litteratur”?
Anledningen till att detta projekt har skapats kan sammanfattas till att jag via research har upptäckt att det råder det en stor brist på svenska skönlitterära berättelser om nykterister och deras liv inom det kulturella arvet. Detta tomrum omfattar både skönlitteratur, pjäser, filmer, spel, musik, bilder, citat och andra kommunikationsmedel som förmedlar en dramaturgisk historia. Med hjälp av detta projekt hoppas jag steg för steg kunna åtgärda detta och samla ihop ett kulturellt arv åt den nyktra kulturen.

Den nyktra litteratur som finns i Sverige idag sträcker sig från 1800-talet fram till 1970-talet. Den handlar först och främst om den äldre tidens nykterhetsloger. Många av dessa historier är sammanfattade i en enda bok, på 336 sidor (Nykterhetsrörelsen i litteraturen – en antologi). Självfallet finns även en hel del gamla böcker på engelska, som berättar om nykterhetsrörelsen i USA under 1800-talet. Dessa böcker huserar dock mest i arkiv eller antikvariat och är inte särdeles tillgängliga för allmänheten. Det finns med andra ord redan en del berättelser om hur nyktra personer och organisationer uppfattades förr i tiden, men desto färre som berättar om nykterhetsrörelsen i Sverige under nutiden (2000-talet).

Från år 1970 fram tills idag finns det ett stort glapp, där skönlitterära sobra berättelser inte har samlats in och sammanställts under många år. Den yngre generationen nykterister behöver, precis som alla andra, också skönlitteratur som de kan känna igen sig i och som avbildar deras vardag. Därför har projektet som mål att samla in och publicera skönlitterära berättelser som ger en bild av det nyktra livet och nykterhetsorganisationerna även i dagens moderna samhälle.

Det finns redan många faktabaserade och skönlitterära berättelser som handlar om festande med alkohol och andra droger, tonårstid med alkohol och/eller droger, missbrukare, barn till missbrukare, anhöriga till missbrukare, vägen in i missbruk, vägen ut ur missbruk samt livet efter missbruk. Precis som att det finns många historier som berättar om alkohol och droger, så behövs det historier om nykterister och deras liv.

Böcker om livet efter missbruk ger viktiga beskrivningar av livet som nykter missbrukare eller nykter riskbrukare. Men det är också bara ett enda perspektiv av många, som berättar om vad det kan innebära att vara nykterist. Vilka andra historier finns det om nykterister; om dem som aldrig har druckit en droppe, de som vacklar fram och tillbaka, dem som blivit nyktra för att kompisen är det, de som valt det nyktra livet för att en familjemedlem dricker eller drogar, de som aldrig tänkt på varför de är nykterister, de som blev värvade och svepts med i en nykterhetsorganisation? Alla dessa historier vill projektet finna och lyfta fram! Det finns så många unika berättelser om nykterister och nyktra organisationer som behöver komma upp till ytan och bevaras inför framtiden. Därför är det viktigt med fler infallsvinklar som berättar om nykterister på nya sätt!

Min lösning på detta har varit att skapa en hemsida där personer kan skicka in bidrag och berätta om det alkoholfria livet i form av dikter, berättelser, pjäser, bilder, slogans, filmer, dagboksinlägg och dylikt. På så vis kan alla tillsammans börja bygga upp nykterhetsrörelsens moderna litterära kulturarv steg för steg.

Samarbete är nyckeln till genomförande!



Vem står bakom projektet "Nykter litteratur"? Vem har designat hemsidan?
Hemsidan ”Nykter litteratur” var ifrån början ett enmansprojekt som grundades inom utbildningen Projektbildaren på Wendelsbergs folkhögskola. Projektet startades och drevs av eleven Mevelyn Ehrstrand under hösten år 2012. Projektet har därefter fortsatt att drivas och utvecklas ideellt av henne även efter utbildningens slut. Inom detta projekt agerar Mevelyn Ehrstrand som grundare av projektet, kontaktperson, tipsare, insamlare av alster till hemsidan, intervjuare, korrekturläsare och webbansvarig (designer av hemsidan, skapare av hemsidans texter, publicerare av hemsidans texter).

Mevelyn Ehrstrand har varit nykterist under nästan hela sitt liv, med undantag för ett kort praktiskt utforskande av alkoholkulturen under tonåren. Hon blev medlem i UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) sommaren år 2008, där hon mötte andra nykterister och så småningom inspirerades till att skapa detta projekt via utbildningen Projektbildaren.

I denna text och på hemsidan refereras Mevelyn Ehrstrand ofta till som "jag" eller "projektet", främst för enkelhetens skull.





Vad är historian bakom projektet ”Nykter litteratur”? Hur har utvecklingen sett ut?
Hemsidan ”Nykter litteratur” var ifrån början ett projekt inom utbildningen Projektbildaren på Wendelsbergs folkhögskola. Projektet startades och drevs av Mevelyn Ehrstrand under hösten år 2012 och har därefter fortsatt att drivas och utvecklas efter utbildningens slut.

Efter noggrann research uppmärksammades att det fanns väldigt få moderna skönlitterära berättelser som handlade om nykterhetsrörelsen. De historier som fanns sträckte sig från 1800-talet fram till 1970-talet. Grundtanken med projektet var därför att samla in noveller med temat nykterhet, både från äldre tider och nutid. Novellerna skulle tillsammans ge olika bilder av vad det kan innebära att leva nyktert.

Denna period var fortfarande lite av ett projektexperiment. Målet var att projektet skulle fortsätta även efter att det tagit slut som skolprojekt inom Projektbildaren. Därför blev hemsidan ”Nykter litteratur” en god utgångspunkt, eftersom den ständigt går att uppdatera med nya kreativa alster. Tanken var även att utvalda verk skulle kunna sammanfogas till tryckta böcker någon gång i framtiden, när tillräckligt många bidragit med sina skriverier och skapelser.

I takt med att personer skickade in sina texter, klargjordes att projektet behövde innefatta mer än noveller. Många skrivsugna skickade in självbiografiska texter och flera tillfrågade personer hade svårt att ta sig tid att skriva en hel novell. Begreppet ”litteratur” kan dessutom sägas omfatta många olika sorters medier och texttyper, som både skapas av och tilltalar olika typer av människor. Därför blev det helt enkelt för smalt att bara efterfråga noveller om nykterhet.

Projektet tar därför numera emot alla typer av texter, filmer, bilder, spel och dylikt med temat nykterhet. Projektet vill gärna ge fler personer möjlighet att bidra med sitt skapande och ta del av det nyktra kulturarvet. Extra glada blir vi för skönlitterära texter, eftersom ursprungsidén med projektet var just att samla in skönlitteratur som handlar om det nyktra livet!

Skriv, skapa, våga! Skicka in!





Varför samlar ni in skönlitteratur och dramaturgiska historier, istället för bara ren fakta om nykterhet?
Faktabaserad information om specifikt nykterister finns idag i form av exempelvis värvning, kampanjer, radioprogram, tv-program, tidningsartiklar i t.ex. Motdrag och Accent, intervjuer, debatter, dokumentärer, bloggar och andra sociala medier, uppsatser, forskningsrapporter, undersökningar samt faktaböcker av olika slag inom t.ex. IOGT-NTO och UNF. Den som letar efter fakta om nykterister har med andra ord ett relativt stort utbud att välja bland.

Så, varför behövs det ens skönlitterära berättelser om nykterister, när det redan finns så mycket fakta om dem? Det behövs historier som skapar känslor och bilder, som tilltalar läsare på ett personligt plan och ger dem möjligheten att leva sig in i nya synvinklar. Levande berättelser i musik, bilder, ord, film, skrift och spel kan både roa människor och väcka tankar. Fakta kan mjukas upp till historier om karaktärer, som man kan känna samhörighet med. Åsikter kan vävas in i ett sammanhang, där man plötsligt förstår varför en person tänker på ett visst sätt. Plötsligt handlar det inte bara om fakta på ett papper, utan om en unik människa, som känns lika levande som vilken person som helst.

Därför är skönlitteraturen och andra dramaturgiska kommunikationsmedel ett viktigt komplement till vetenskap och facklitteratur. Dramaturgiska historier berättar om mänskliga erfarenheter, läser av världens stämningar på ett djupare plan, berättar om samhällets historia, väcker tankar och intresse. Skönlitterära berättelser ger också människor möjlighet att försjunka i skildringar antingen för att fly verkligheten, känna igen sig själva i det som berättas, bearbeta egna känslor eller stärka sina argument. Framförallt kan de få uppleva nya äventyr och livshistorier, som de själva ännu inte har varit med om i verkligheten.





Varför har projektet gjorts till en hemsida/blogg?
En viktig anledning till att projektet gjorts till en hemsida är att texterna och de kreativa alstren blir tillgängliga för alla. De är gratis att läsa och sprida vidare. Därmed blir det även lättare att inspirera andra med hjälp av texterna och sprida kunskap och kännedom om den nyktra kulturen.

Det är dessutom lätt att samla in och arkivera både nya och gamla historier om nykterhet inför framtiden på en blogg. En stor del av mitt insamlingsarbete går ut på att jag letar upp och skriver in gamla texter, sånger, citat och annat som legat och dammat i en gammal låda någonstans. Jag ser det som väldigt positivt att dessa gamla texter kommer ut på nätet och blir tillgängliga för allmänheten.





Kan man skicka in både gammal litteratur från 1800-talet och nytt från idag?
Självklart! Projektet uppskattar både gamla texter, sånger, dikter och annat från 1800-talet, såväl som någonting som skrivits precis igår. Om du har skrivit någonting själv nyligen eller har ett tips på gammal litteratur eller kultur, så är du hjärtligt välkommen att skicka in ditt bidrag!





Måste man vara professionell författare eller jätteduktig på att skriva/skapa för att skicka in någonting?
Självklart behöver man inte vara professionell författare eller  för att kunna skicka in någonting! Alla kan skriva och skapa efter egen förmåga! Alla typer av olika upplevelser och skrifter är lika viktiga, oavsett om man är en etablerad skribent eller inte. Projektet vill gärna ge många människor möjlighet att skriva om det nyktra livet och bli publicerade på bloggen, särskilt dem som inte kommer till tals i utgivna böcker eller andra publikationer.




Måste man ha med sitt riktiga namn? Får man vara anonym? Hur funkar det med sådant som man tipsat om?
Alla som skickar in texter/filmer/bilder/spel/musik till hemsidan kan antingen välja att publicera dem under sitt riktiga namn, ha en pseudonym (påhittat namn) eller vara helt anonyma. Om du skickar in någon annans text (t.ex. citat, slogans eller sånger du har hört någonstans) måste du antingen ange författarens namn eller skriva att personen som skapat verket är okänd.





Får nykter litteratur innehålla text om alkohol och andra droger, eller måste den vara helt alkoholfri?
Självfallet får även litteratur med nyktert tema innehålla text om alkohol och andra droger!

Den nyktra kulturen uppstod ifrån första början som en motkultur till alkoholkulturen. Om alkohol och andra droger inte fanns i världen och om alla var nyktra, då skulle det inte ens finnas ett behov av att vara/bli/hålla sig nykter, eftersom det skulle ses som en självklarhet att inte dricka och inte ta några droger. Därför är alkohol och andra droger ett ämne som hänger tätt samman med nykterheten, eftersom båda är en del av samhället och dess förespråkare strävar mot olika mål. Utan någonting att ta avstånd ifrån, såsom alkohol och andra droger, skulle den nyktra kulturen inte finnas.

Namnet ”Nykter litteratur” innebär därför inte att texten måste vara helt fri från alkohol och andra droger. Namnet syftar enbart på att litteraturen fokuserar på att berätta bl.a. om vad livet som nykter kan innebära, hur det är att umgås med nyktra människor, hur alkohol- och drogkulturen ser ut ur nyktra perspektiv, varför man har valt att vara nykter eller ha en vit period/månad/vecka i livet etc.

Om du vill ha fler förslag på vad litteraturen kan handla om, så kan du ta dig en titt under rubrikerna Inspiration och Länkar!





Måste ordet "nykter" finnas med i bidragen man skickar in? Hur stor plats behöver nykterheten ta?
Huvudsaken är att bidraget som skickas in på ett eller annat sätt berör temat nykterhet samt avståndstagande från droger och alkohol. Själva ordet "nykter" behöver inte finnas med i bidragen och tipsen som skickas in.

Bidragen kan exempelvis ha en handling som utspelas i en nykter miljö eller en nykter mötesplats såsom i en nykterhetsorganisation, framför ett nyktert värvarstånd eller på en nykter folkhögskola. Bidragen kan också handla om hur en utomstående ser på nykterister eller hur en nykterist känner eller tänker allmänt om alkohol och droger. Bidragen kan även innehålla citat, lekar eller dylikt som ofta hörs eller ses i nyktra sammanhang och sällskap.

Om du behöver fler tips kan du ta dig en titt under rubriken Inspiration samt Länkar!





Vilken målgrupp riktar sig hemsidan till?
Målgruppen för hemsidan är först och främst unf:are, frisksportare, blåbandare och nykterister från andra organisationer. Projektet riktar sig även till dem som ännu inte är med i en nykter organisation och i allmänhet intresserar sig för eller är nyfikna på nykterism, nykterister och avståndstagande från alkohol och andra droger. Jag tror även att personer som har ett eget missbruk eller är helt emot nykterism kan vara intresserade av att få veta hur dem som har valt att avstå från alkohol och droger tänker.





Hur marknadsförs projektet?
Jag har under projektets tidigaste skede skickat ut mejl till nykterhetsorganisationer och sällskap, där jag erbjudit dem att bidra med texter, citat, filmer, musik, tips och dylikt. Jag har även gjort en del reklam inom olika sociala medier såsom facebook. Detta skedde innan projektet hade en egen hemsida och när allting fortfarande var i sin linda. Nu när hemsidan blivit alltmer färdigställd blir det förmodligen lättare att marknadsföra projektet. Jag planerar i ett senare skede att börja sätta upp affischer på platser där jag tror att nykterister eller personer som är intresserade av avståndstagande från alkohol vistas.





Hur stor roll spelar arkivering och bevarande av kultur samt litteratur i projektet?
Svar kommer inom kort!






Created with Artisteer